Foto: TT

Vill stoppa Helsingborgs stad: överklagar belsut om total privatisering

Publicerad

Bläcket på protokollet hann knappt torka innan beslutet om att privatisera all personlig assistans i Helsingborg överklagas.

All personlig assistens ska läggas ut på privata företag. Det går inte längre att välja kommunens assistenter och det kan innebära stora förändringar för både anställda och funktionshindrade.

Beslutet togs i vård- och omsorgsnämnden på torsdagskvällen. Men beslutet blir inte gammalt förrän det ifrågasätts. Nästa vecka skickar DHS, De handikappades samorganisation i Helsingborg, in ett överklagande till förvaltningsrätten.

– Kommunen hänvisar till lagen om valfrihet men det har aldrig prövats om man verkligen kan ta bort kommunen som alternativ i ett sånt här fall. Det inskränker valfriheten för den enskilda och därför vill vi att rätten granskar lagligheten i nämndens beslut, säger Anki Celander från DHS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer