12-åringarna kommer i de flesta fall från problematiska hemförhållande och är av socialen placerade i andra familjer utanför kommunen. Men barnen rymmer tillbaka till Helsingborg där dom begår nya brott. Foto: TT

12-åringar bakom flera personrån: ”Griper dem kontinuerligt”

Uppdaterad
Publicerad

De är ännu inte straffmyndiga, men redan kriminellt belastade. En grupp pojkar misstänks ligga bakom en rad personrån i Helsingborg. Enligt polisen är det ett problem de tidigare aldrig sett – och från socialtjänsten finns inga självklara lösningar.

Förra helgen överfölls en äldre kvinna av två barn, 11 och 12 år, gamla vid Gustav Adolfs torg.

De försökte rycka till sig hennes väska genom att slå en tegelsten över hennes ena hand. Men en person i närheten såg vad som hände och avbröt rånförsöket, och kort därefter greps pojkarna.

”Griper dem kontinuerligt”

Och det är endast en i raden av rån och rånförsök där gärningspersonerna misstänks vara barn. Rånbytet har varit kläder och telefoner.

– De ger sig på andra barn och vuxna som de uppfattar som lite svaga, säger Björn Holmberg, gruppchef för lokalpolisen i Helsingborg.

Polisen har tagit emot nästan tio anmälningar som rör personrån med väldigt unga gärningsmän den. I två av dessa ärenden har polisen identifierat tre 12-åringar.

Mer utredningsarbete kvarstår i de övriga ärendena.

– Vi griper dem kontinuerligt, varje dag den senaste veckan. Vi lämnar över dem till socialtjänsten, som placerar dem i olika familjer, men de rymmer och återvänder till Helsingborg.

Förutom tegelstenen har polisen inga uppgifter om att pojkarna använt något vapen vid rånen. De har i stället kastat saker, exempelvis hundbajspåsar och löv, på sina offer.

Ovilliga att ta steg för att låsa in dem

Socialtjänsten i Helsingborg säger att man inte gärna vill placera barn på stängda institutioner.

– Vi försöker arbeta på andra sätt, familjehem, jourhem, eller genom att stötta upp i hemmet med familjebehandlingsinsatser, säger Madeleine Peyron, verksamhetschef på socialtjänsten i Helsingborg.

Men polisen ser behov av andra lösningar.

– Lösningen hittills är det ingen som är tillfreds med, säger Björn Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.