Ygeman vill se hårdare krav på klubbarna

Publicerad

Det behövs högre krav på arrangörerna, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i SVT:s Gomorron Sverige.

Både Ygeman och Eriksson reagerar starkt i SVT:s Gomorron Sverige. Söndagens stökiga scener efter matchen mellan Helsingborg och Halmstad då supportrar rusade in på planen och attackerade spelaren Jordan Larsson fick framförallt Ygeman att reagera.

Under söndagskvällen twittrade han om hur förbannad han blir över de ”maskerade fegisarnas attacker”.

– Jag tycker det är bedrövligt om man går på fotboll och inte kan uppträda som folk, säger Anders Ygeman i intervjun i Gomorron Sverige.

Ygeman poängterar att på de senaste tio åren har publikantalet nästan fördubblats men däremot har antalet händelser minskat.

– Man måste ha den stora bilden med sig, det blir bättre på arenorna, säger han.

Arrangörsvakter viktigare än polis

Ygeman menar att det är arrangörrsvakterna som ska hindra supportrarna. Även Björn Eriksson menar att ansvaret primärt ligger på arrangörerna.

– Jag tror att vi kommer att se att polisen skärper villkoren. Du ska inte kunna ta dig in på en arena, säger Björn Eriksson och menar att de skulle kunna kräva fler antal vakter.

Ygeman säger i Gomorron Sverige att övriga samhället och polisen måste bli bättre på att lagföra bort den här typen av individer.

Beslut om maskeringsförbud

I torsdags togs beslutet om maskeringsförbud på regeringssammanträdet. Eriksson, som tidigare var rikspolischef, ledde den så kallade huliganutredningen för ett antal år sedan och var den som föreslog maskeringsförbud.

– Det är hög tid, menar Björn Eriksson.

Ygeman menar att det i grunden går för mycket poliserresurser till idrottsevenemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Huliganattacken på Olympia

Mer i ämnet