Foto: SVT/Arkiv

Ytterligare två hästar drabbade av kvarksjuka i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tidigare har den smittsamma sjukdomen bekräftats hos en ponny på Helsingborgs fältrittklubb som då sattes i karantän. Nu har ytterligare fall uppmärksammats.

Ytterligare två hästar misstänks ha insjuknat i den smittsamma sjukdomen kvarka på Helsingborgs fältrittklubb. Sedan tidigare har sjukdomen bekräftats hos en ponny på ridklubben. Den sattes i karantän och samtidigt fattades beslut om att isolera alla hästar på skolan.

Det är ännu inte bekräftat om de två andra hästarna lider av kvarka, men båda har feber som är ett typiskt symptom, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

– Finns smittkällan i stallet? Fler hästar kan vara drabbade. Därför är det viktigt att snabbt få provsvar. Det är ett litet helvete om vi har hamnat i, säger Christel Wiberg till HD.

Sjukdomen drabbar luftvägarna hos hästar och kan i sällsynta fall leda till komplikationer. På ridklubben har man nu satt upp kravallstaket och ridskolan har stängts.

– Vi sätter upp kravallstaket och det blir bara vissa personer i speciella kläder som får gå in och tvätta stall och hästar, säger Christel Wiberg till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.