Foto: SVT

Oppositionen: ”Inför kriskommission”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Västernorrlands regionfullmäktige presenterar även oppositionspartierna sina förslag för sjukvårdens framtid. Centerpartiets krav på kriskommission höjs för att komma till rätta med de skenande kostnaderna för hyrpersonal.

Tre av oppositionspartierna, Kristdemokraterna, Centern och Sjukvårdspartiet, för fram sina alternativa planer under gemensam flagg kallad ”gemensamma utgångspunkter för åren 2020-2022”.

Kriskommission

Redan i höstas ville oppositionsrådet Johnny Lundin (C) ha en ”kriskommission” för att hantera problemen med kostnader för inhyrd personal.

Nu återkommer kravet i förslaget till regionplan.  ”Regionen ligger i topp tre med en av landets högsta kostnader för hyrpersonal, 450 miljoner kronor. Det är en i högsta grad bidragande orsak till sjukvårdens ekonomiska obalans”, skriver partierna gemensamt.

Kravet är en fullmäktigeberedning där alla partier i fullmäktige ingår. Den här ”kriskommissionen” ska leda det politiska arbetet för att nå ett ökat oberoende av hyrpersonal.

Lokala sjukhuschefer

I sin alternativa plan menar partierna även att primärvården måste prioriteras.

”Den är underfinansierad med 100 miljoner i jämförelse med övriga skogslän” heter det i planen.

Centern, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet vill även införa lokala chefer på länets tre sjukhus.  Organisationen med Länskliniker har man inte mycket till övers för:

”Länsklinikerna har inte lyckats med sitt grundläggande uppdrag, vilket uppmärksammats vid flertalet tillfällen”, skriver man.

(V)ill öppna BB i Sollefteå

Vänsterpartiet sågar den tidigare koalitionens (S och MP) sparkrav.

”Åtgärderna förvärrade problemen. Avveckling av akuta  vårdenheter och BB i Sollefteå och andra omstruktureringar har inte minskat kostnaderna – snarare  tvärtom och vårdbehovet finns fortfarande kvar”, menar Vänsterpartiet som i sin plan föreslår en öppning av BB vid Sollefteå sjukhus.

SD föreslår närakut

Sverigedemokraterna vill flytta vård från sjukhusen till primärvården och skissar på förslag man kallar ”närakuter” för att avlasta sjukhusen.

Dessutom föreslår SD, återigen, att regionen ska släppa kulturen och göra sig av med Scenkonst Västernorrland AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.