Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Yxernsjön inte längre regleras riskerar ån att torrläggas tror ortsborna. Hör kommunen bemöta kritiken. Foto: SVT

Kommunen om Yxern: Ingen garanti på att planerad sjötröskel kommer att fungera

Publicerad

Västerviks och Vimmerby kommuner vill riva dammluckorna vid sjön Yxern, och har fått rätt i Mark- och miljödomstolen. Västerviks kommunalråd Dan Nilsson (S) säger att han litar på konsulterna som säger att detta inte ska påverka närliggande vattendrag negativt, men några garantier vill han inte ge.

– Det här är ju teoretiska simuleringar som är gjorda. Jag kan inte stå och säga att det kommer att fungera till hundra procent, säger Dan Nilsson (S).

Beslutet är överklagat till Mark- och miljööverdomstolen, då boende i området är rädda att närliggande åar ska torka om det inte går att reglera Yxern framöver. Bland annat är flera lantbrukare beroende av vatten från åarna, och säger att man riskerar sämre skördar om vattnet sjunker.

Men trots allt torrare somrar så står Västerviks kommun fast vid beslutet att riva dammluckorna som idag reglerar vattenflödet från sjön.

– Ja, vi känner oss väldigt trygga med den kompetensen och det underlaget som finns kring den här frågan, säger Dan Nilsson.

Vattenrör som försäkring

Tanken är att ersätta dammen med en naturlig sjötröskel som ska skapa ett lagom naturligt flöde. Men för säkerhets skull vill kommunerna också bygga ett rör med en ventil som kan släppa på vatten om det skulle köra ihop sig med åsystemet.

– Vi är även villiga att förlänga den här perioden till ungefär tio år, det är en bra ”back up” om något mot all förmodan skulle gå snett, säger Dan Nilsson (S) Västerviks kommun

I överklagan finns också en synpunkt som säger att rivningen kan vara olaglig då den nuvarande anläggningen finns på privat mark. Men Dan Nilsson tror inte att detta ska vålla några problem.

– Muntligt är vi överens och jag tror att man har skickat ett dokument, men hur vida allt är påskrivet kan jag inte säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.