11-åring behövde intensivvård efter vårdmiss

Publicerad

En hälsocentral i Krokoms kommun missade att en elvaåring drabbats av diabetes. När sjukdomen upptäcktes var barnet så sjuk att det krävdes intensivvård.

Efter en infektion var elvaåringen ovanligt trött och sökte vård på en hälsocentral i Krokoms kommun.

Vid läkarundersökningen kom inte anmärkningsvärt fram och de prover som togs visade inget ovanligt. Tröttheten antogs bero på att elvaåringen varit sjuk tidigare.

Behövde akutvård

Fem dagar senare kommer barnet in akut till sjukhuset med syraförgiftning, ett livsfarligt tillstånd som kan uppstå vid diabetes och kroppen inte kan tillgodogöra sig socker.

Elvaåringen lades in på intensivvårdsavdelningen och det konstaterades att den drabbats av diabetes.

Tog inga prover

Vid provtagningarna tidigare på hälsocentralen kontrollerades aldrig blodsockret eller togs urinprov, vilket möjligen hade kunnat uppdaga diabetes tidigare.

Region Jämtland Härjedalen har nu anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, eftersom elvaåringen drabbades av en allvarlig vårdskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.