12-årig pojke björnbiten vid skidbacke

Publicerad
FUNÄSDALEN En björn attackerade idag en 12-årig pojke på Funäsdalsberget i Härjedalen. Pojken som är från byn var ute och åkte skidor med sina klasskamrater när den märkliga händelsen inträffade.

Det var när fem pojkar skulle avsluta skoldagen med att åka off pist på Funäsdalsberget som en av dom olyckligt råkade åka över ett björnide. Den åkare som kom strax efter ramlade ner i idet och björnen vaknade och gick till attack.

De andra pojkarna ska enligt uppgift ha skrikit och slagit mot björnen med stavarna och på så sätt lyckats skrämma iväg djuret. Den attackerade 12-åringen kunde sedan ta sig till liftstationen för egen maskin. Skidorna ska ha blivit kvar vid idet.

Larmet kom till polisen klockan 15:47. Jens Wilhelmson är skidområdeschef på Funäsdalsberget. Han bekräftar att en pojke skadats av en björn. Pojken har fått rivsår och bitskador i båda benen.

– Så vitt jag kan bedömma är han inte allvarligt skadad. Han har själv berättat att han blev attackerad, säger Wilhelmson.

Pojken fördes med ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus.

Länsstyrelsens naturbevakare, Bert Ivan Mattsson har under eftermiddagen och kvällen spårat björnen och han bedömer inte att djuret är varken aggressivt eller farligt i nuläget.

– Björnen har gått undan när vi har följt spåren, berättar Bert Ivan Mattsson som konstaterar att den rört sig tillbaka upp i bergssluttningen.

Han har inte sett björnen under spårningsarbetet men ändå varit mycket nära flera gånger.

– Skulle björnen komma in i skidområdet kommer det att bli aktuellt med avlivning, säger Mattsson till Mittnytt.

Händelsen betecknas som extremt ovanlig och Bert Ivan Mattsson har aldrig tidigare hört talas om något liknande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer