Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kristin Larsén är chef för avdelningen som jobbar med brott i nära relationer. I klippet berättar hon mer om deras arbete.

17 poliser utreder brott i nära relationer i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar som rör brott i nära relation ökar stadigt.
– Det är allt från ofredanden till grova våldtäkter, säger Kristin Larsén som är chef för Brott i nära relation vid Jämtlandspolisen.

Hittills i år har polisen i Jämtlands län fått in totalt 600 anmälningar som handlar om våld i nära relationer. En tredjedel av dem rör barn.

Vilka är offren?

– Det är alla möjliga som lever i en relation där det finns någon som utövar våld. Det finns i alla samhällsklasser, landsbygd, stad. Det finns överallt, säger Kristin Larsén.

Nationell satsning

Polismyndigheten nationellt har beslutat att satsa på det de kallar särskilt utsatta brottsoffer, såsom kvinnor och barn som utsätts för våld och övergrepp i hemmet. Av den anledningen har också polisen i Jämtland utökat gruppen som jobbar med just den här typen av brott. Numera är de 17 anställda.

– Det senaste året har vi rekryterat fyra stycken, säger Kristin Larsén.

Tror att mörkertalet minskar

Och resurserna behövs, menar hon. Antalet anmälningar ökar varje år – med cirka 15 procent.

– Jag tror inte att det är brotten som ökar, det har jag ingen statistik för. Jag tror att det är mörkertalet som vi nu håller på att ljusa upp nu. Att anmälningsbenägenheten ökar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer