Länsborna får rätt till ett regionalt skatteavdrag i år och det kan ge lite mer pengar i plånboken. Foto: Henrik Montgomery / TT

1700 mer i plånboken i år för de boende i Jämtlands län

Publicerad

Alla länsbor får rätt att dra av 1675 kronor på kommunalskatten på årets skattsedel. Det står klart efter en ny lagändring som trädde i kraft strax före årsskiftet.

Det handlar om en lagändring som ger rätt till regional skattereduktion för boende i vissa glest befolkade områden, främst i Norrland och nordvästra Svealand.

Mer specifikt handlar det om avdrag för invånare i kommuner som helt ingår i stödområde A eller B. Med andra ord omfattas samtliga länsbor av rätten till det nya skatteavdraget.

Syftet är att ”överbrygga effekterna av lägesnackdelarna för de som bor i vissa glest befolkade områden”, skriver Sara Hemlin, rättssakkunnig vid finansdepartementet, i ett mejl till SVT.

Görs i deklarationen

”Åtgärden utgör både en kompensation och en regional stimulans som kan underlätta och i viss mån attrahera fler personer att bo och arbeta i de här delarna av landet”, tillägger Sara Hemlin.

Totalt beräknas 810 000 personer i landet få rätt till avdraget i vårens deklaration, som avser deklarationsåret 2020.

Lagändringen trädde i kraft 1 december 2020. Läs mer om den på regeringens hemsida här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer