Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I år utökats björnjakten i länet och 220 björnar får fällas. Mer om det hör du klippet med Emma Andersson, vilthandläggare vid länstyrelsen. Foto: SVT

Tre frågor om björnjakten i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

I år utökas björnjakten och 220 björnar får fällas i Jämtland under höstens björnjakt, detta trots att samtliga tilldelade björnar ifjol inte fälldes.

I klippet svarar länsstyrelsens vilthandläggare Emma Andersson på tre frågor om den kommande björnjakten i länet.

Under fjolåret fick 200 björnar skjutas i länet, men då fälldes endast 166 tilldelade björnar.  Året dessförinnan var tilldelningen 100 björnar.

Förvaltningsmålet – alltså det antal björnar som ska få finnas i länet – har fastslagits till 650 björnar. Enligt den senaste spillningsinventering som genomfördes i länet hösten 2020 omfattar populationen 1 044 djur.

Antalet ligger med andra ord långt över förvaltningsmålet. Hur viktigt är det då att förvaltningsmålet nås?

– Det är väldigt viktigt, inte minst med tanke på de skador rennäringen har kopplat till björnstammen, säger vilthandläggare Emma Andersson på länsstyrelsen.

Jakten inleds den 21 augusti och pågår som längst till och med den 15 oktober.

Den senaste nationella populationsberäkningen som genomfördes 2017 visade att det fanns omkring 2 900 björnar i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.