4-åringar lär sig läsförståelse

Uppdaterad
Publicerad

Läsförståelse är ett av de områden där svenska skolelever blivit sämre. Tre förskolor i Östersund ingår i ett helt färskt projekt, som ska råda bot på problemet. Här får 4-åringar lära sig vad en berättelse egentligen innehåller. Möt Läsfixarna på Treälvsskolan i Lit.

För ett otränat öga ser det ut som en helt vanlig sagostund. Men det är det inte. I stället handlar det om en övning i läsförståelse där huvudpersonerna är spågumman Julia, apan, detektiven och cowboy Jim. De fyller en varsin funktion när en berättelse bryts ned till greppbara moment.

– Själva syftet är att de ska få en ökad läsförståelse, att man inte bara läser en bok rakt upp och ner, säger pedagogen Ella Åsell.

I dag är läsförståelsen bland unga relativt låg i Sverige. Genom att jobba med detta redan på förskolan är förhoppningen att resultaten på sikt ska förbättras

– I de här boksamtalen så tränar man betydligt mer medvetet vissa förståelsestrategier, alltså man har olika strategier för att hjälpa barnen till ökad förståelse, säger Birgitta Melin som är utvecklingspedagog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer