Foto: SVT/Förundersökningsprotokollet

Sprängmedel hittades i Torvalla – nu börjar rättegången

Publicerad

I augusti förra året genomförde polisen en husrannsakan i en lägenhet i Torvalla. Där hittades bland annat drygt fyra kilo sprängmedel. På fredag börjar rättegången där två män står åtalade.

I slutet av augusti genomfördes husrannsakan i två lägenheter, en i Torvalla och en i centrala Östersund. Lägenheterna användes av en 39-årig man och syftet var att eftersöka föremål som används vid brott.

I båda lägenheterna gjordes flera fynd. I klippet ovan får du veta mer om vad som hittades men bland annat beslagtog alltså polisen både sprängkapslar och sprängmedel.

Sprängmedel hittades i Torvalla

”Det ni hittade hemma hos mig är mitt”

På fredag inleds rättegången där två män, en 31-åring och en 39-åring, står åtalade. 31-åringen nekar till allt, medan 39-åringen däremot medger en del. Till exempel hittade polisen även narkotika och pengar i lägenheten i stan.

”Det ni hittade hemma hos mig är mitt”, säger 39-åringen bland annat i förhöret.

Ska ha hittat väskan i skogen

I förundersökningsprotokollet framgår det också att 39-åringen ska ha att hanterat den väska där sprängmedlet fanns. Hans DNA fanns på väskan. Därför åtalas han nu, misstänkt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. Men själv menar han att han inte alls tänkte använda sprängmedlen.

”Jag hittade det i en väska ute och tog in den”, säger han i förhör.

Enligt förhöret ska han ha hittat väskan med sprängmedlet i skogen när han var ute och promenerade. Han såg att väskan innehöll gröna och blå kablar och lådor. Däremot kollade han inte i själva ådorna.

”Jag trodde att det kanske var någon som snott något, så jag tog hem det”, säger 39-åringen i förhör.

På frågan om han misstänkte om det var sprängmedel svarar mannen:

”Nej, absolut inte”.

Detta står de två männen åtalade för

39-åringen:

Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott

Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott

Grovt vapenbrott

Narkotikabrott

Penningtvättsbrott

Dopningsbrott, ringa brott

31-åringen:

Grovt vapenbrott

Under hösten växte utredningen och för någon vecka sedan åtalades en tredje man i ärendet. Enligt stämningsansökan är han misstänkt för att ha innehaft, paketerat och överlåtit sprängmedlet och kapslarna. Han förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedel hittades i Torvalla

Mer i ämnet