50 deltidsbrandmän har sagt upp sig i Jämtland

Publicerad

Nu har 50 deltidsbrandmän i länet sagt upp sig.
– Läget börjar bli ytterst besvärligt, säger förbundschefen för räddningstjänsten i Jämtland.

Som vi berättat tidigare är kritiken och missnöjet kring det nya avtalet för deltidsbrandmännen stort. Runt om i Sverige säger brandmän upp sig och i länet har nu siffran växt till 50 stycken.

– Det är främst stationerna i Hammerdal, Lit, Krokom, Stugun och Föllinge som är påverkade, säger Lars Nyman, förbundschef på räddningstjänsten Jämtland.

I exempelvis Stugun har 13 av 15 deltidsbrandmän sagt upp sig, i Lit har 8 av 12 sagt upp sig och i Krokom har 10 av 20 sagt upp sig.

– 26 av de som nu sagt upp sig har meddelat att man gör det på grund av det nya avtalet men man kan ju ana att det är fler än så som har det nya avtalet som orsak, säger Lars Nyman.

Skriver till SKL efter extramöte

Under fredagsförmiddagen träffades presidiet för räddningstjänstförbundet.

– Vi hade ett extra möte för att diskutera den uppkomna situationen och se vad vi kan göra, säger Ida Asp (S) som är ordförande.

Under mötet beslutade de att skicka en skrivelse till SKL, Sveriges kommuner och landsting, för att berätta om hur situationen är nu i Jämtlands län.

– Vi kommer göra en skrivelse till SKL:s styrelse som beskriver vår situation och det ohållbara i det läge vi befinner oss i nu, säger Ida Asp.

”De vet säkert vad som händer”

Om skrivelsen verkligen kommer leda till något återstår att se.

– Vi hoppas kunna påverka så att det här inte händer igen åtminstone. Så att man hittar ett avtal man är överens om och att avtalsparter inte skriver under något man inte är nöjd med.

Nu blir det en väldigt konstig situation för de medlemmar som har ett avtal som de inte är nöjda med, säger Ida Asp och menar att det kommer tillbaka på oss och det är ingen bra situation.

– Så vi vill uppmärksamma SKL ännu mer, de vet säkert väldigt väl vad som händer, men vi vill tydliggöra Jämtlands perspektiv.

Så många deltidsbrandmän finns det.

Visa

Det finns runt 400 deltidsbrandmän i Jämtlands län, och bara ett 30-tal heltidsbrandmän.

Andelen deltidsbrandmän är ovanligt stor. I landet som helhet finns det runt 10.000 deltidsbrandmän, och 5000 heltidsarbetande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avtal deltidsbrandmän

Mer i ämnet