Under våren avvecklades asylboendet på Continental Inn i Åre, och de sista flyktingarna flyttade i april. Foto: SVT, Arkivbild.

96 miljoner till Continental Inn för asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Under flyktingvågen tjänade många företag pengar på asylsökande. Vi har tittat närmare på hur mycket det handlade om för Continental Inn, hotellet som var ett av Sveriges största asylboenden.

2014 kom de första asylsökande till Åre och Continental Inn. Och att de var ett välbehövligt tillskott för hotellet var inget som dess ägare, Peter Eriksson, hymlade med. Under många år hade hotellet gått back. I en intervju då sade Peter Eriksson att de nu kunde dra in lite hyror på ytor som stod tomma.

– Vi behöver de pengarna för att satsa vidare på hotellet, sade Peter Eriksson juli 2014.

Ville renovera hotellet

Målet var att bland annat renovera rum.

– Vi tänkte använda en del av intäkterna till att renovera vidare på hotellet, berättade han vidare.

Dessutom fanns även planer på att bygga ut med både skidlift och nedfarter. Men så blev det inte. Istället förblev hotellet ett asylboende. I maj i år lämnade de sista.

SVT har begärt ut en lista på alla de fakturor som Åre-hotellet skickat in till Migrationsverket och som myndigheten betalat under de här åren. Sammanlagt landar summan på drygt 96 miljoner kronor.

Svarta siffror

Från 2016 och framåt visar hotellet numera även på svarta siffror.

Under de här åren har omsättningen legat på mellan cirka 35 miljoner kronor och 45 miljoner kronor. Resultatet var 2016 3,6 miljoner kronor, 2017 var det 8,6 miljoner kronor och 2018 var det 2,8 miljoner kronor.

Ägaren svarar i mejl

SVT har sökt Peter Eriksson för en kommentar men han har inte velat ställa upp på en intervju. Däremot har han svarat via mejl. Han tycker inte att Continental Inn har tjänat några stora summor på de asylsökande. Han pekar istället på att verksamheten var personalkrävande och genererade mycket jobb i kommunen.

Enligt honom var även Continenal Inn en av de billigaste alternativen för Migrationsverket. ”Vår verksamhet har sparat skattebetalarna mycket pengar jämfört med de alternativ som funnits vid den givna tidpunkten och förutsättningarna” skriver han i mejlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.