Åklagaren Jenny Örn tror på fotboja för ungdomar. De kan välja en ny väg sin hemmiljö, menar hon.

Åklagare i Östersund: ”Det finns unga i länet som kommer få fotboja”

Uppdaterad
Publicerad

Syftet med elektronisk övervakning med fotboja är att förhindra att ungdomar återfaller i kriminalitet och att de rekryteras till grovt kriminella gäng. Den nya påföljden med fotboja behövs, menar åklagaren i Östersund Jenny Örn.

Lagen ska fylla en lucka där påföljden ungdomsvård i samarbete med socialtjänsten anses vara för mild och sluten ungdomsvård för hård.

–  Tanken är inte att man ska ta bort den unge från bra sociala kontakter som skola och aktiviteter utan stärka upp, att se till att de verkligen går dit, säger Jenny Örn.

Om den unge som bär fotbojan missköter sig kommer ärendet tillbaka till åklagaren och då är det troligt att det blir påföljden sluten ungdomsvård.

Jenny Örn påpekar att elektronisk övervakning inte bara är något för storstäder med stora problem med ungdomskriminalitet.

– Det finns ungdomar i Jämtland och Härjedalen som kan komma att få påföljden, säger Jenny Örn.

Hör åklagaren Jenny Örn om vilka brott som kan ge  fotboja i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.