Foto: SVT

”Åldersbestäm ensamkommande unga”

Uppdaterad
Publicerad

Ensamkommande flyktingbarn bör åldersbestämmas. Det anser Ragunda kommun i en skrivelse till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Åtgärden behövs för att förhindra att vuxna tar platser på boenden för barn, skriver Länstidningen.

Det hela togs upp vid ett mötet med länsstyrelsen om det aktuella läget gällande flyktingmottagandet.

– Det har förekommit att personer upplevts vara 30 årsåldern har kommit till boenden som är tänkta för unga mellan 16 och 18 år. Och det har upplevts som ett problem. Därför måste vi lyfta frågan, säger förvaltningschef Elisabet Carlander-Blom för vård och omsorg vid Ragunda kommun till SVT Nyheter Jämtland.

Vid mötet framfördes önskemål på en bättre åldersbestämning av de asylsökande unga än idag.

– Vi har brist på platser för ensamkommande asylsökande, de räcker inte till idag, säger förvaltningschef Elisabet Carlander-Blom.

I dagsläget gör Migrationsverket åldersbedömningar genom intervju om någon anmälan gjorts där det misstänks att den ensamkommande är äldre än denne uppgett, då görs skelett-och tandröntgen.

Förra året slöt därför Migrationsverket ett avtal med barnläkare för att de skulle ge en samlad åldersbedömning med bland annat röntgen men också kroppsundersökning och en psykosocial bedömning. Men i augusti uppmanade svenska barnläkarföreningen sina medlemmar att inte längre göra åldersbedömningar åt migrationsverket. Läkarna litar inte på att deras patienter, alltså de asylsökande, får en medicinsk och kompetent bedömning om migrationsverket ska värdera röntgenplåtar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer