Vad som började med ett märkligt sms om ett inkassokrav slutade med att det äldre paret i Östersund fick sina bankkonton helt tömda av telefonbedragare. (Arkivbild) Foto: SVT

Äldre par i Östersund lurades på 1,5 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldre par från Östersund har polisanmält att de förlorat totalt 1,5 miljoner kronor efter att bedragare lurat dem att lämna ut sina kontouppgifter.

Bedrägeriet inträffade i torsdags och är bara ett av många liknande fall som anmälts till polisen på senaste tiden.

Bedragarna kontaktade kvinnan i paret, som är i 60-årsåldern, via sms.

Meddelandet påstods komma från ett inkassoföretag (Svea Inkasso) som ville ha betalt efter ett köp av en iphone. En påhittad skuld. I sms:et uppmanades kvinnan ringa upp inkassoföretaget om skulden.

Erbjöds hjälp att reglerad påhittad skuld

Hon gjorde så och förklarade att hon aldrig köpt någon mobil.

Bedragaren i andra änden svarade då att hon skulle få hjälp att ordna upp ”missförståndet”. Kvinnan kopplades då till vad som påstods vara säkerhetsavdelningen på en bank.

För att pengarna skulle kunna föras över till vad som angavs vara ett säkert konto uppmanades kvinnan sedan att ladda ner en app (Anydesk).

Bådas konton tömdes

Kvinnan gjorde så och därmed kunde bedragarna komma åt kvinnans personuppgifter och kontonummer. Kvinnan och hennes man fick därefter sina konton helt tömda. Totalt förlorade de 1,5 miljoner kronor.

Bedrägeriet följer det mönster som polisen sett har blivit vanligare på sistone.

Polisen vill därför uppmana folk att vara på sin vakt mot misstänkta telefonbedrägerier, som ofta inleds med ett falskt inkassokrav som skickas via sms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.