En älg hamnade på okänt sätt ner i en isvak i Indalsälven på fredagen. Bilden är en genrebild.

Älg död i Indalsälven – fastnade i vak

Uppdaterad
Publicerad

En älg fastnade i en isvak i Indalsälven, Kvissle i Åre kommun. Brandmän och polisens eftersöksjägare tog sig ut på isen för att göra lidandet kort genom att skjuta djuret.

Under fredagsmorgonen har SOS alarm fått flera samtal från folk som sett en älg som inte kommer upp ur Kvissleströmmen utanför Mattmar i Åre kommun.

Vid 10-tiden var räddningstjänsten på plats och försökte tillsammans med en eftersöksjägare från polisen att skjuta älgen.

– De lyckades ta sig ut och avliva älgen och komma så pass nära att de kunde avlösa ett skott, säger Kåke Rosén, insatsledare vid räddningstjänsten i Åre vid 11-tiden.

Polisen behövde hjälp

Det var polisen och en eftersöksjägare som kontakta räddningstjänsten. Tre brandmän från Hallen rycktes ut till Indalsälven med brädor, linor, och flytoveraller för att vistas på isen.

– Det är inte ofta vi drar ut på sådana här insatser men i och med att polisen bad oss och vi hade tillräckligt med bemanning gick det den här gången.

Riskabelt att rädda älgen

Men att få upp den var för farligt för dem på grund av tunn is och strömt vatten och isen bar inte för att komma så pass nära, enligt Kåke Rosén.

– Den får ligga kvar och så får naturen sköta sitt. Det händer väl att många djur går ner och blir kvar utan vår vetskap, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.