Ali Bakhshi är en av alla unga afghaner som kom till Sverige 2015. Foto: Sara Choghrich/SVT.

Ali Bakhshis familj i Afghanistan är instängda i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Den tuffa situationen i Afghanistan oroar många afghaner som bor i länet. En av dem är Ali Bakhshi som är bosatt i Brunflo, som är orolig över sin familj som bor Kabul.

Ali Bakhshi är en av alla unga afghaner som kom till Sverige 2015. Kvar i Kabul i Afghanistan finns hans mamma och syskon, hans pappa gick bort för endast ett år sedan. 

Oron har hållit Ali sömnlös på nätterna och förgäves har han försökt få tag på sin mamma och syskon sedan i söndags. 

– De är inlåsta, de vågar inte gå ut. Så det känns inte bra. Man önskar att de var i fängelse än hemma såhär, ovisst. Jag har skickat sms många gånger men de svarar inte, säger han.

Skräms av att se nyheterna

Ali berättar att talibanerna har skickat ut informationsblad om förhållningsregler och där stod det bland annat att att unga flickor måste gifta sig med en taliban.

– När jag ser på nyheterna så är det skrämmande, finns inga kvinnor på gatorna, säger han.

”Det är skrämmande att följa nyheterna från Afghanistan just nu”, säger Ali Bakhshi. Foto: Fredrik Eliasson/SVT.

”Mår inte bra psykiskt”

Ali tittar på klippet från flygplatsen i Kabul där utländska diplomater evakueras från flygplatsen samtidigt som afghaner desperat försöker komma ombord på flygplan som lämnar landet.

– Det är fruktanvärt när man ser det här klippet, säger han och fortsätter:

– Jag har allt, bor i trygghet, men jag mår inte bra psykiskt.

Ali Bakhshi är en av alla unga afghaner som kom till Sverige 2015. Foto: Sara Choghrich/SVT.

Ali är orolig för vad talibanerna kan göra mot hans familj men även vad de kan göra mot omvärlden.

– Om talibanerna bildar en islamisk regering så kommer situationen att bli värre än det här. Då är det inte bara ett hot mot alla invånare i Afghanistan, då är det ett hot mot hela världen, säger Ali.

Talibaner på gatorna i Kabul. Foto: Rahmat Gul/TT.

FAKTA

Sedan 1970-talet har Afghanistan aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Senaste händelser i Afghanistan

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.