Så motiverade polisen att inte skicka patrull

Publicerad

Då läget inte är akut får ärendet tas utredningsvägen. Så står det i polisens händelserapport som skrevs på kvällen när det inkom ett larm om att två flickor blivit beskjutna i en by i Strömsunds kommun.

SVT har tagit del av polisens anmälan och händelserapport som upprättades samma kväll som larmet inkom om att en man ska ha skjutit mot två flickor i Strömsunds kommun. I de framkommer följande:

På torsdagskvällen 28 juli, klockan 23.19, kommer larmet. Det är personal på det boende där flickorna bor som ringer. Man hamnar hos ledningscentralen i Umeå.

Personalen berättar att de två flickorna hade varit ute med fyra vänner och att gruppen ska ha gått in på en gård. När de står på gården kommer två män ut. En ska ha slagit mot en av flickorna och en man ska även ha skjutit med ett gevär.

Flickorna hade ringt personalen som hade hämtat dem. De är mycket upprörda när de kommer hem till boendet.

Uppgifterna skrivs ner i en händelserapport. Där skriver man också:

”Då läget ej är akut och alla är i säkerhet får ärendet tas utredningsvägen”.

På ledningscentralen beordrar man därmed en polispatrull som är i tjänst i Jämtland att ringa upp personalen för att upprätta en formell anmälan.

Polispatrullen ringer och personalen berättar åter igen vad som ska ha hänt. Därefter skrivs en anmälan. Den är inskriven 01.08 natten mot fredagen.

Därefter går dagarna.

Anhörig ringer i flera dagar

Vad som därefter hänt rent polisiärt har SVT inte lyckats få fram. Utredningen pågår nu och man hänvisar till förundersökningsskretess.

Klart är att varken flickorna eller någon annan i deras närhet fick höra något på flera dagar. En anhörig till en av flickorna berättar för SVT hur hen återkommande kontaktade polisen för att höra vad som hände.

Redan dagen efter, fredagen den 29 juli, ringde den anhöriga till polisen.

– Jag ville veta när polisen skulle komma, flickorna ville ju träffa polis och berätta vad som hänt, säger den anhörige.

Hen fick då först till svar att polis skulle komma. Men dagen gick och någon polis dök aldrig upp.

– Så då ringer jag på eftermiddagen igen men då säger de att de inte har någon att skicka. Och att det kan bli tidigast på måndag.

På måndagen 1 augusti ringde den anhörige igen. Hen blev kopplad runt till flera olika poliser men till slut ringde en polis tillbaka.

– Då säger de att flickorna ska få komma till polisstationen om två dagar.

På onsdagen 3 augusti fick en flicka åka till polisstationen och ge sin redogörelse. Dagen därpå fick den andra flickan åka dit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Beskjutning i Strömsund

Mer i ämnet