Foto: Arkivbild

Alla i Älvros fick nya adresser – av misstag

Uppdaterad
Publicerad

När Härjedalens kommun skulle uppdatera en fastighetsbeteckning i byn Kolsätt var det något som gick riktigt snett. Det slutade med att alla i grannbyn Älvros fick nya adresser.

– Det här är olyckligt och vi hoppas att det inte medför allt för stora problem för dom som bor i Älvros, säger Kent Romppala som är GIS-strateg på miljö- och byggavdelningen hos kommunen.

Älvros blev Kolsätter

I byn Kolsätt har fastigheterna namnet Kolsätter i fastighetsbeteckningarna och när en fastighetsbeteckning skulle uppdateras hos Lantmäteriet resulterade detta i att alla i grannbyn fick bynamnet Älvros utbytt mot Kolsätter i sina adresser. 

Adressen Älvros 527, 842 92 SVEG  blev nu Kolsätter 527,  842 92 SVEG.

Alla i Älvros fick därmed nya adresser i de offentliga registren.

Kreditkort fungerade inte

Kent Romppala säger att orsaken tycks vara en kombination av handhavandefel och en ålderstigen dataapplikation.

– Det hela upptäcktes av en som skulle handla på nätet med sitt kreditkort, det fungerade inte då kortets uppgifter inte längre stämde mot folkbokföringsregistret, säger Kent Romppala.

Kommunen har fått löfte om att boende i Älvros senast på söndag ska ha fått tillbaka sina riktiga adresser i alla register.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer