Ambulansförarna i Funäsdalen anmäler två händelser när de, på grund av att patienternas väntetider blivit väldigt långa, valde att åka med två personer samtidigt. Foto: Arkiv

Ambulanser tvingades ta dubbla patienter

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonalen i Funäsdalen har anmält att de i våras, vid två tillfällen, tvingades köra två patienter i samma transport.

Vid särskilt ena tillfället beskrivs situationen som ohållbar. Samtidigt skulle man då ta hand om en man med misstänkt fraktur på halsryggen och ett barn med ett komplicerat armbrott.

Efter vägen mot Östersund tvingades man invänta en annan ambulans som fick hjälpa till. Den nackskadade patienten drabbades nämligen av urinträngningar och barnet hade så ont att det kräktes.

Långa väntetider orsak

Vid det andra, snarlika, tillfället handlade det om två skidåkare som skadat sig i Ramundberget och skulle vidare till hälsocentralen i Funäsdalen.

LÄS MER: Larm om ambulansbrist i Härjedalen

Att man vid de båda tillfällena valde att åka med två patienter i ambulanserna berodde på att man haft väntetider som började överstiga det rimliga.

Händelserna ska nu granskas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer