-Förslaget är dött, säger Tom Silverklo (C) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Foto: SVT

Ambulanserna i Bräcke och Hede blir kvar på nätterna

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanserna i Hede och Bräcke blir kvar även nattetid. Tjänstemännens sparförslag sågas av ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Tjänstemännens förslag att nattetid ersätta ambulanserna i Bräcke och Hede med bedömningsbilar kommer inte att genomföras. Det säger Tom Silverklo (C) som är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

– I den här formen kommer förslaget absolut inte att gå igenom, det är inte politiskt förankrat, säger han till SVT.

Region Jämtland Härjedalen

”Det låter bra”

– Det här låter bra, det verkar som att dom tagit sitt förnuft till fånga när det gäller bedömingsbilen, nu avvaktar vi nästa steg, säger Carl Tervell som är sjuksköterska och jobbar på ambulansen i Hede.

Carl Tervell är sjuksköterska och jobbar på ambulansen i Hede Foto: SVT

Region Jämtland Härjedalen har stora ekonomiska bekymmer, det totala underskottet är 1,3 miljarder kronor. Den politiska majoriteten, allianspartierna och miljöpartiet, föreslår en skattehöjning på 50 öre från årsskiftet.

Många protesterade

Det finns också ett inriktningsbeslut om att 100 tjänster ska bort och ambulanssjukvården har fått i uppdrag att spara motsvarande fem tjänster.

Ett förslag från ambulansledningen var då att nattetid ersätta ambulanserna i Bräcke och Hede med en bedömningsbil, bemannad av en person, en sjuksköterska som kan ge vård på plats i väntan på ambulans från annat håll.

Förslaget ledde till omfattande protester från både ambulansanställda och befolkning ute i de berörda områdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Jämtland Härjedalen

Mer i ämnet