Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer ett ekonomiskt tillägg verkligen locka fler till glesbygden? Hör vad bland annat ambulanssjuksköterskan Pernilla Nilsson i Bräcke tror att 3000 kronor extra i månaden kan innebära. Foto: Sara Leijman/SVT

Ambulanspersonal i Region Jämtland Härjedalen får 3 000 kronor mer i lön – för att jobba i glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

I Jämtlands län har det varit svårt att rekrytera ambulanspersonal till ytterområdena. Nu väljer Region Jämtland Härjedalen att införa ett så kallat glesbygdstillägg på 3 000 kronor i månaden för de som jobbar på ambulansstationerna i glesbygd.

– Det är såklart jättekul att få en massa mer pengar i plånboken, säger ambulanssjuksköterskan Tobias Molin.

Över tid har Region Jämtland Härjedalen sett att det blivit allt svårare att rekrytera till ambulansstationerna i glesbygd. Samtidigt införs kravet på 11-timmars dygnsvila i höst vilket innebär att det behövs ännu mer personal.

I Jämtlands län räknar regionen med att ambulanssjukvården kommer att behöva utöka med 19 personer. 

Kom som en överraskning

För att locka anställda har därför Region Jämtland Härjedalen beslutat att all personal som arbetar på ambulansstationer i glesbygden eller i resursen ska få 3 000 kronor extra i månaden.

– Det är jättekul, säger Tobias Molin som arbetar som ambulanssjuksköterska i Bräcke och i resursen.

För han och hans kollegor kom beskedet som en överraskning. Samtidigt tycker dom att det är bra att det införs.

Beräknad kostnad 10,5 miljoner

Region Jämtland Härjedalen räknar med att det här kommer kosta 10,5 miljoner kronor. Samtidigt går regionen med underskott. Prognosen pekar mot 300 miljoner kronor i underskott.

Har regionen verkligen råd med det här?

– En anledning till underskottet är att vi har en väldigt dyr vård när vi har mycket hyrpersonal. Och då måste vi jobba ännu hårdare för att kunna rekrytera, säger Anna Granevärn som är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns tre anledningar till att regionen nu inför ett glesbygdstillägg för ambulanspersonal. Anna Granevärn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, berättar vilka det är. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.