Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Snöskoterrådet. Foto: SVT

Ny undersökning: Alkohol och snöskoteråkning hör inte ihop

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio säger nej till alkohol vid skoterkörning, det visar en undersökning som Nationella Snöskoterrådet har genomfört. Undersökningen visar också att unga skoterförare är bättre än äldre på att skippa alkohol i samband med skoterkörning.

Längre tillbaka har 70 procent av alla som omkommit i skoterolyckor varit alkoholpåverkade, en siffra som nu är nere i drygt 50 procent.  Det rör sig om höga halter av alkohol, i genomsnitt 1,9 promille, det vill säga långt över gränsen för grovt rattfylleri,  1,0 promille.

Drygt sjuttio dödsolyckor med snöskoter har inträffat de senaste tio åren och april är en av de värsta olycksmånaderna.

Flest olyckor sker under påsken

– Jag har lite blandade känslor inför påskhelgen. Vi har ju en fantastisk vårvinter just nu och många kommer nog vilja åka skoter i påsk. Men det är också den helg som det sker flest olyckor och tyvärr har många druckit alkohol innan de satt sig på skotern, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Snöskoterrådet.

Förändring av attityder

Under mars genomförde Nationella Snöskoterrådet för tredje gången en enkätundersökning riktad till snöskoterförare i hela landet.

Bland annat fick man ta ställning till följande påstående: ”Det är okej att köra snöskoter även om man har druckit alkohol”. Drygt nio av tio tog helt avstånd från detta påstående.

Yngre tror att äldre kör onyktra

Bland de yngre förare som besvarat enkäten förekommer dessutom uppfattningen att det huvudsakligen är äldre skoterförare som kör onyktra.

– Jag tror det är en kombination av att förarbevis nu är krav för alla nya skoteråkare, samt att trenden bland friåkare är att man faktiskt inte dricker när man ska köra. Man blir ju en sämre förare då, säger Per-Olov Wikberg.

333 döda på 42 år

● Från 1973 till 2015 har 333 personer dött i snöskoterolyckor, i medeltal 7,9 personer per år. De 15 första säsongerna på 2000-talet var medeltalet 10,5. De senaste fem säsongerna hade det sjunkit till 6,8.

● Majoriteten av de som dödas i snöskoterolyckor är män. Andelen ligger på drygt 90 procent. Medelåldern är 40 år.

● 70 procent av olyckorna sker på helgerna och 60 procent inträffar i mörker.

● Den vanligaste dödsorsaken vid snöskoterolyckor är trubbigt våld mot kroppen. En tredjedel omkom i drunkningsolyckor.

● Hög alkoholpåverkan bidrog till mer än hälften av dödsolyckorna.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.