Starta klippet och se mer om fiskepremiären på Hornsjön. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Annandagen är lika med pimpelpremiär på Hornsjön

Publicerad

I perfekt vinterväder på annandagen var det traditionsenligt pimpelpremiär på Hornsjön mellan Stugun och Mårdsjön.

Det var för över 20 år sedan som Stuguns fiskevårdsområde kom på att de borde ha en fast dag varje år för pimpelpremiären på Hornsjön. Valet föll på annandag jul.

– Annadag jul, då är folk less på att sitta inne och vill ut. Ibland har vi otur med vädret och det kan vara 20 grader kallt, men i år är det perfekt med bara minus femgrader och vindstilla, säger Jan-Olov ”Jojo” Johansson som är fiskekontrollant i Stuguns fiskevårdsområde.

Sätter ut mycket fisk

Varje sommar sätts röding och regnbåge ut i Hornsjön. Snittvikten ligger då på dryga halvkilot men ett antal regnbågar väger ända upp till tre kilo. Och chansen till några av dessa större fiskar lockade ungefär 150 personer till årets premiär. Varje fiskare får ta upp max fem fiskar.

– Det gäller ju att få valuta för pengarna. Det går ju inte att bara sitta och tomdra, säger Kjell Lindström från Brunflo med ett skratt, när han krokat av dagens första röding i halvkilosklassen.

Se mer från dagens pimpelpremiär i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.