Anne-Saila tämjer renar

Uppdaterad
Publicerad

Det kan tyckas som en rejäl utmaning, att rida in en ren. Men Anne-Saila är säker på att det kommer att gå.

– Kan andra så kan jag, säger hon.

I Blåsjöfallet utanför Gäddede bor 13-åriga Anne-Saiila Åhrén. I sex månader har hon haft fem renar i ett hägn bakom familjens hus.

– Jag har alltid tyckt om att rida och då ville jag testa med dom här, säger hon.

Renarna tittar nyfiket på oss när vi kommer in i hägnet. De är fortfarande inte riktigt tama så Anne-Saila manar oss till att prata med lugn röst och inte göra några hastiga rörelser. 

Ompysslad varje dag

Att rida in en ren är en helt annan sak än att rida in en häst. Först måst de alltså tämjas och bli vana vid människor. Varje dag har därför Anne-Saila varit i hägnet och matat dem och pysslat om dom. Sakta men säkert har de nu börjat få förtroende för henne men än är det länge kvar till hon kan rida dom. Renar växer långsamt och först vid fyra, femårsåldern är de tillräckligt starka för att kunna bära en ryttare. De som är i hägnet är mellan ett och två år gammal.

Rider man med sadel eller hur fungerar det?

– Man kan ha sadel men jag ska nog börja med en vojlock (tygstycke man normalt har under sadeln reds.anm) eller något sådant, säger hon.

Något träns kommer hon inte heller ha. På ett vanligt träns har man ett bett i djurets mun, men det tror inte Anne-Saila är bra för renarna.

– Jag tror det bara blir ett stressmoment för dom.

Istället kommer hon rida med bara grimma och tyglar.

Sommar på fjället

Dagen efter att SVT var där skulle hennes renar släppas loss på fjället med den övriga hjorden. Under sommaren kommer de nu får ströva fritt med sina kompisar. Till hösten kommer de sedan få flytta tillbaka till hägnet. Då fortsätter arbetet för Anne-Saila.

Så när kan vi komma hit och göra reportage när du rider på renarna?

– Om några år. Då får vi hoppas att de vill, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.