AnnSofie Andersson (S) och Daniel Kindberg. Foto: SVT

AnnSofie Andersson läckte hemliga uppgifter till Daniel Kindberg

Uppdaterad
Publicerad

Dåvarande kommunstyrelsens ordförande i Östersund, AnnSofie Andersson (S), läckte hemlig information till den brottsmisstänkte Daniel Kindberg. Det framkommer i den förundersökning som nu finns gällande misstänkta mutbrott.

I fredags stod det klart att förre vd:n i Östersundshem, Daniel Kindberg, åtalas för bland annat grovt tagande av muta. Totalt är fem personer åtalade i målet.

I förundersökningen finns flera dokumenterade telefonavlyssningar. Bland annat samtal mellan Daniel Kindberg och AnnSofie Andersson. I ett av samtalen framkommer det att hon läcker hemlig information.

Internutredning beställdes

I juni 2018 fick Östersundshems dåvarande tillfälliga styrelse en dragning kring en utredning som de beställt. Några månader tidigare, i april, hade Daniel Kindberg anhållits misstänkt för ekonomisk brottslighet. Samma månad lämnade han in sin avskedsansökan.

Den utredning som presenterades för Östersundshems styrelse var sekretessbelagd. Ändå visar alltså polisens avlyssning att AnnSofie Andersson tämligen omgående ringde upp Daniel Kindberg och berättade nästan allt.

Kamratlig ton

I förundersökningen går det att läsa hur samtalet mellan de båda gått. I utskrivet format är samtalet på 18 A4-sidor och börjar så här:

– Ja, det är Ann-Sofie.

– Ja men tjenare, det är Daniel.

– Tjenare.

– Hej hej. Gick det bra i går?

– Ja, alltså, det kan man väl…alltså…det var ju intressant att få höra han, han heter nånting Mårten…på Ernst & Young, som var med på telefon då.

Under samtalets gång berättar sedan AnnSofie Andersson om internutredningen. Bland annat säger hon att ”man tittat på om det finns några oriktiga fakturor som har smugit sig in”. Hon berättar också ingående vad som sagts och hur diskussionerna har gått i styrelsen.

SVT har sökt AnnSofie Andersson för kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mutbrottsmisstankar mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet