AnnSofie Andersson (S) lämnar Jämtkrafts styrelse. Foto: SVT

AnnSofie Andersson tecknade kritiserat miljonavtal med Jämtkrafts tidigare vd

Uppdaterad
Publicerad

Ett kritiserat pensionsavtal som AnnSofie Andersson (S) tecknade med Jämtkrafts tidigare vd Anders Ericsson har fått det tidigare kommunalrådet att lämna bolagets styrelse.

Avtalet som tecknades innebar att Anders Ericsson vid sin avgång 2018 utöver sin tjänstepension också fick ett engångsbelopp på tre miljoner kronor. Ett engångsbelopp som Jämtkraft betalat en extra löneskatt på cirka 800 000 kronor för. Varken Jämtkrafts eller Rådhus AB:s styrelser informerades om avtalet.

Avtalet beskrivs som olämpligt

I ett pressmeddelande skriver Rådhus AB att avtalen ingåtts på laglig grund, men att den formella hanteringen som skulle följts enligt de rutiner som finns gällande samråd och information har brustit på flera punkter.

”Rådhus AB:s styrelse konstaterar också att den här typen av avtal är både olämpliga och otidsenliga och inte skulle ha tecknats för en kommunal chef i Östersund”, står det i pressmeddelandet.

AnnSofie Andersson lämnar styrelsen

I ett pressmeddelande skriver AnnSofie Andersson att hon ansåg att avtalet var ”väl generöst”, men att hon gjorde bedömningen att det var det hon hade att förhålla sig till och utgå från när avtalet skulle förnyas 2016. Hon beklagar också att varken Jämtkrafts eller Rådhus AB:s styrelser informerades om avtalet.

I pressmeddelandet beskriver hon det sista året som ”prövande” och meddelar att hon lämnar Jämtkrafts styrelse:

– Jag tänker därför inte ta någon strid kring ett avtal som tecknades för fyra år sedan – ett avtal som ingicks utifrån de förutsättningar som gällde vid den tidpunkten – det är helt enkelt inte värt det. Istället väljer jag att lämna Jämtkrafts styrelse i samband med bolagsstämman nu i maj, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.