Coronaviruset fortsätter att göra läget svårt för länets kommuner. Foto: EPA / TT

Ansträngt i samtliga kommuner – så ser bemanningsläget ut

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga av länets åtta kommuner rapporterar just nu om ett enormt ansträngt läge på grund av covid-19. Stort sjukdomsfall gör att verksamheterna går på knäna.

Både Åre och Härjedalens kommun gick förra veckan upp i stabsläge med anledning av bemanningsläget. Positiva coronafall, hemmakarantän och annan sjukdom gör att många ur personalen är borta från jobbet. I Härjedalens kommun är skolor i både Hede och Ytterhogdal nedstängda. Även i Strömsund håller skolor stängt denna vecka då man inte har tillräckligt med bemanning.

Och läget fortsätter vara tufft. Kommunerna tampas med bekräftad covid-smitta i personalen, hemmakarantän på grund av smitta i familjen, eller annan sjukdom.

– Det är vård och omsorg samt förskola och grundskola som är värst drabbad med stor personalbrist. Just nu finns inga planer att stänga ner verksamheter och vissa verksamheter är omöjliga att stänga ner, säger Fredrik Lenell, HR-chef i Åre kommun, och syftar på verksamheter inom vård och omsorg.

Han säger även att de ska försöka hålla öppet i Åre kommun så långt det går.

”Värsta läget någonsin”

Östersunds kommun beskriver läget som det värsta hittills under pandemin. Personalbortfallen gör att flera skolenheter riskerar att stänga. Också Härjedalens kommunchef Gunnel Gyllander är inne på det spåret.

– Jag kan inte komma ihåg att vi har haft ett såhär ansträngt läge, säger hon.

Klarar ni er?

– Det förutsätter jag att vi gör men det är tufft. Som det ser ut idag klarar vi oss men det kan se annorlunda ut i morgon, säger Gunnel Gyllander, som varnar för fler skolnedstängningar.

Nästan 40 procents frånvaro

I Ragunda kommun rapporterar man att endast 61 procent av personalen inom barn- och utbildning är på plats på jobbet under måndagen. En frånvaro på 39 procent alltså. Östersunds-Posten rapporterar dessutom att Hansåkerskolan i Stugun har stängt under veckan och övergått till distansundervisning.

Bräcke kommun rapporterar under måndagen om en total sjukfrånvaro på 11 procent.

I Myrviken i Bergs kommun har niondeklassarna distansundervisning efter covidsmitta bland eleverna.

– I övrigt är all verksamhet igång men det är ett otroligt pusslande med personalen, säger Anna-Lena Högström, kommunikationschef i Bergs kommun.

I Berg är fyra brukare är konstaterat smittade med covid, tre på äldreboende och en person på lss. Flera ur personalen är också borta på grund av sjukdom.

Krisledningsnämnden i Krokom aktiverad

I Krokom har man under måndagen aktiverat krisledningsnämnden.

– Det är ett sätt att kunna fatta snabbare beslut om vi vill kunna omdisponera från andra enheter. Det finns inget just nu som vi behöver fatta beslut om men vi vill kunna göra det snabbt, säger kommunstyrelsens ordförande Karin Jonsson (C) som är den som aktiverat krisledningsnämnden.

Inga skolenheter i Krokom är stängda just nu, men bemanningsläget inom både barn- och utbildning samt socialförvaltningen fortsätter vara tufft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet