Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Maria Lindgren, samordnare för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter på Region Jämtland Härjedalen, om hur smittläget av klamydia ser ut i länet. Foto: SVT

Antalet klamydiasmittade personer i länet ökade under pandemiåret

Publicerad

Antalet personer som smittats av klamydia ökade förra året detta trots pandemin som har begränsat möjligheterna att ha sociala kontakter.

År 2019 konstaterades totalt 382 fall av klamydiasmitta, en siffra som 2020 landade på 512 fall, vilket motsvarar en ökning på 34 procent. Båda åren har cirka 7500 tester genomförts och det är oklart vad ökningen beror på.

– Det är svårt att förklara de ökningar och minskningar vi har sett historiskt men den här ökningen är inte spektakulär då vi har legat på högre nivåer tidigare, säger Maria Lindgren, samordnare för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter vid Folkhälsoenheten på Region Jämtland Härjedalen.  

Oklar pandemieffekt

Det är också oklart om våra sexualvanor har förändrats avsevärt på grund av pandemin.

– Våra behov av närhet och beröring tar ju ju inte paus för att det är pandemi utan vi fortsätter att ha sex men de speciella omständigheterna kan ändå påverka. Vi jobbar nu med att analysera statistiken för att se om pandemin kan ha påverkat spridningen av klamydia, säger Lindgren.

I klippet ovan berättar Maria Lindgren om när du bör testa dig för klamydia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer