Håkan Berglund är naturbevakare i Frostvikenområdet.

Antalet naturbevakare kan minska

Uppdaterad
Publicerad

I julas fick länets naturbevakare veta att de skulle minska in antal. Sedan dess har inget ytterligare besked kommit, något som skapat oro bland personalen.

Det var strax innan julledigheterna som naturbevakarna fick beskedet. Av de 16 heltidsanställda i länet kommer 4 eventuellt att få sluta. Beskedet skapade direkt oro bland personalen.

– Alla hade väl ont i magen och ingen visste vad som skulle hända eller vilken det gällde, säger Håkan Berglund.

Han är en av tre naturbevakare uppe i norra Jämtland. Här i Frostvikenområdet ska tre anställda bevaka ett 42 kvadratmil stort område. I deras arbetsuppgifter ingår bland annat att rovdjursinventera och sköta om de statliga lederna.

– Den personalstyrka som är nu anser jag behövs för att vi ska kunna hålla ordning på lederna. För så fort det varit ett oväder så måste vi ut och köra igenom dom, säger han.

Krävande bevakning

I Frostviken finns även det så kallade Stekenjokk-området. I sommar ska det området åter igen vara stängt en månad för att skydda det känsliga fågellivet. Men det innebär samtidigt ökad bevakning.

– Det är ju personalkrävande, säger Håkan Berglund.

På länsstyrelsen uppger man att inga varsel är lagda ännu. Förhandlingar pågår men målet är att kunna ge ett besked nästa vecka.

– Det är ovisst allting men jag ser ju att vi behövs allihopa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.