Fredrik Andersson är idrottskonsulent för Parasportförbundet Jämtland-Härjedalen. Foto: SVT

2021 kan Åre Östersund stå värd för Special Olympics vinterspel

Publicerad

Sverige har skickat in en ansökan om att stå värd för världens största breddidrottstävling för personer med utvecklingsstörning – Special Olympics World Winter Games.

År 2021 kan det bli Åre Östersund som kommer ta emot minst 3000 aktiva idrottare från minst 105 länder i nio idrottsgrenar.

Åre Östersund är väldigt positiva till att arrangera tävlingen – dels när det gäller att sätta Jämtland Härjedalen på kartan för turister, men också ur ett folkhälsoperspektiv.

– För just parasporten och den här målgruppen med utvecklingsstörning, så är det oerhört viktigt att vi gör en bredare hälsosatsning. Genom idrotten kan vi skapa mycket bättre hälsa för dem de berör, säger Fredrik Andersson på Parasportförbundet Jämtland-Härjedalen.

Står mellan USA och Sverige

Det står ännu inte klart var vinterspelen slutligen kommer att arrangeras. I nuläget står det mellan Sverige och USA som hållit i Special Olympics tidigare.

Trots det ser det ändå ut som att Åre Östersund har goda chanser.

– Det känns fantastiskt om vi skulle få ett sådant arrangemang hit. Då vi kan fortsätta att jobba och utveckla parasporten, säger Fredrik Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer