Lärarförbundet och Skolledarförbundet kritiserar bland annat att korridorer och kapprum används som grupprum. Foto: Pontus Lundahl, TT

Duger Östersunds kommuns skollokaler?

Publicerad

Lärarförbundet och Skolledarförbundet kritiserar skicket på de kommunala skolorna i Österund. Bland annat ska rum utan fönster användas som klassrum och korridorer som grupprum.

Chatten är nu stängd, men om du har tips om skollokaler i Östersund – hör av dig till jamtland@svt.se

SVT rapporterade · Finns det brister i kommunens skollokaler tycker du?

Nedslitna skolgårdar och klassrum utan fönster. Östersunds skolor får kritik av både Lärar- och Skolledarförbundet. Vad tycker du som elev, förälder eller personal på någon av skolorna – duger lokalerna? 

15.12
Det är inte bara de kommunala skolorna som är slitna. Även Östersunds största friskola har väldigt slitna, små och icke ändamålsenliga lokaler.
Det känns inte som att barnens fysiska arbetsmiljö tas på allvar!
17.16
Ja, det är faktiskt jätteäckligt på många ställen. Det var super att få börja på Wargen mycket bättre här.
17.44
Är det rimligt att jag sedan ett par år tillbaka bävar att sätta sonen i skolan. Fimpar, snus, cigarettpaket, ölburkar och använda kondomer pryder skolområdet. Därtill är skolan sliten in och utvändigt. Markiserna som ska skydda från solen hänger trasiga och påminner pm en dystopisk Cormac Mccarty bok. Varför ser det ut såhär, varför städas inte skolområdet. Skräpet har legat i månader till år. Ska jag städa? Eller tar vi det gemensamt på föräldramötet? Skärp till er.
18.31
Stå på er skolpersonal!!! 60 miljoner för att renovera till Engelska skolan. Det är inte klokt. Gör nå’t nu!!! Skärpning alla politiker!
20.00
Jag anser att kommunen bryter mot både Skollag och arbetsmiljölag då eleverna vistas i undermåliga, trånga och dåliga lokaler med stora brister vilket leder till otrygghet och sämre elevresultat. Satsa på framtiden i Östersund! Det viktigaste vi har är våra barn och ungdomar. Det är mycket billigare att satsa på barns skolgång än vuxna som inte har tillgång till arbetsmarknaden för att de misslyckats i skolan pga bristande lärmiljö.
20.27
Kommunens skollokaler är mycket bristfälliga och senaste fem åren har det skett ett extremt förfall som ingen mer än vi som dagligen försöker befinna oss i skollokalerna kan vittna om - plåttak o stengolv gör att ljuden exploderar och eleverna tappar koncentration, mkt slitna lokaler och trånga utrymmen där fler och fler ska trängas på små ytor! Trasiga toaletter och inga pengar till möbler. Ni politiker är välkommen ut till skolorna och se hur elever och lärares dagliga arbetsmiljö ser ut - ni skulle bli mörkrädda.
20.27
Skandal att kommunen satsar så många miljoner till Engelska skolan när kommunala skollokaler är eftersatta.
20.53
Många skolor är slitna, både fasta inventarier och lösöre är bristfälliga. Jag har varit med om att elever fått stickor av slitna dörrkarmar och gamla möbler. En gång gick en dörr i baklås pga dörrkarmen var trasig så en elev blev inlåst. Då fick vi bryta upp dörren med yxa och kofot. Dörren byttes inte ut efter detta, utan enbart karmen. Det kan inte finnas någon vuxen som skulle acceptera den arbetsmiljö som många elever i vår kommun möter dagligen.
20.53
Det jag har sett är under all kritik. Dålig ventilation. Dålig ljudisolering. Inga grupprum. Bristfälliga arbetsrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer