Foto: Janerik Henriksson /TT

Arbetsmiljöverket hittade brister på skola i Östersund

Publicerad

För dålig miljö för lokalvårdare, för trångt, för mycket städning på hög höjd och för många dåliga lyft.

I början av maj gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på skolan och då hittades brister som arbetsgivaren, Östersunds kommun behöver åtgärda.

Personal slår huvudet

Vid inspektionen uppmärksammades olika belastningsergonomiska brister, till exempel är toaletterna för trånga så det är svårt att komma åt att göra rent. ”När man bockar sig för att nå in vid sidorna av toaletterna är det ofta att man slår huvudet i till exempel handfat eller papperskorgar” berättade en av arbetstagarna vid inspektionen. Att städutrustning måste bäras mellan skolbyggnaderna är en annan del som bidrar till tunga lyft.

Trångt och svårt att komma åt

Städförråden är trånga och det är svårt att komma åt det som förvaras på hyllorna. I ett av förråden måste en av de anställda använda en pinne för att peta ut lådorna som står på översta hyllan vilket innebär att ”då den ramlar ned får man vara beredd att ta emot den så att man inte får den i huvudet”. Sådant gillar inte Arbetsmiljöverket, inte heller tunga bänkar som måste flyttas för att det ska gå att städa.

Arbetsmiljöverket kommer tillbaka

Generellt tycker arbetstagarna att arbetet sliter hårt på kroppen ”jag har ont i höfterna när jag böjer mig” berättade en medarbetare vid inspektionen. Arbetsmiljöverket bedömer att arbetsgivaren inte gjort tillräckligt för att undersöka risker till följd av belastning. I september kommer Arbetsmiljöverket att komma på återbesök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer