Åre blir ny studieort för alpina studenter

Åre blir ny studieort för alpina studenter

Publicerad

Den alpina delen vid Mittuniversitet flyttar från Östersund till Åre från och med augusti 2019. Ett steg mot målet att ha 150 alpina studenter i Åre 2022.

Åre kommun, Svenska skidförbundet och Mittuniversitetet går samman för att skapa bättre förutsättningar för alpina elitåkare som vill kombinera träning med studier.

Nära till nationalarenan

– Det handlar om 15-20 studenter, säger Tommy Eliasson, alpin chef på Svenska skidförbundet. Skidskyttarna har nära till sin nationalarena och nu får även de alpina studenterna det.

Sedan flera år har elitskidåkare kunnat kombinera studier vid Mittuniversitetet med träning och tävling, men studieorten har varit Östersund. Det vill säga studenterna har bott i Östersund och pendlat till Åre.

Även studier i Östersund

Mittuniversitet ansvarar för studierna och Skidförbundet för den alpina träningen.

– Nu kommer studenterna att bo i Åre och åka in till Östersund för en del studier, säger Tommy Eliasson. Det blir en betydande förbättring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer