Kristina Ahlinder med familj tog tåget från Göteborg till Åre nu under sportlovet. Men att boka liggvagn var svårare än vad hon trodde.

Årebesökare kritiserar SJ – liggvagnar fullbokade redan i september

Uppdaterad
Publicerad

Sportloven har börjat och den här veckan har det varit göteborgarnas vecka. Familjen Ahlinder valde att ta tåget upp till fjällen men trots att de var ute i god tid lyckades de inte få någon liggvagn på vägen hem. Något de är starkt kritiska till.

– Vi var ute i väldigt god tid och bokade redan i september, säger Kristina Ahlinder.

Den här veckan har hon och hennes familj varit i Åre på semester. Planen var att ta nattåget både upp och hem men ganska snart insåg de att det inte skulle gå. De fick liggvagn upp, men nu när de ska hem blir det sittplatser på ett dagtåg.

– Nu blir det sittplats i 11 timmar, säger hon.

Något som är tufft för en familj med fyra barn.

– Dessutom är det tråkigt att vi förlorar en hel skiddag. Hade vi kunnat ta nattåget hade vi kunnat vara i backen en hel dag till, säger hon.

Tycker inte SJ hänger med

Hon tycker inte att SJ hängt med i den utveckling som skett. Allt fler vill åka tåg, ändå kan SJ inte möta upp den efterfrågan, menar hon.

– Vi i Sverige borde kunna ha bra tågförbindelser i hela landet, säger Kristina Ahlinder.

”Vi sätter in så många vagnar som det går”

Till just sportloven är det vanligt att många bokar tidigt. Det säger SJ:s affärschef Jan Kyrk.

– Så då gäller det att boka tidigt, säger han och fortsätter:

– Vi sätter in så många vagnar som det går. För att vi vill möta alla dom som väljer bort bil eller flyg som alternativ.

* Varför kan inte bara hänga på fler vagnar?

– Tåg får inte vara hur långa som helst. Det finns regler och begränsningar. Men vi försöker köra långa tåg, och lite extra långa tåg inte minst när det är vintersport, säger Jan Kyrk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.