Peter Bergman (S), kommunalråd Åre Foto: SVT

Åres kommunalråd vill ha en second opinion om Långforsen

Uppdaterad
Publicerad

Det socialdemokratiska kommunalrådet Peter Bergman, är besviken på den utredning som Jämtkraft har gjort kring en överlåtelse av Långforsen.

– Den här rapporten beskriver bara nuläget, säger Peter Bergman (S), till SVT Nyheter Jämtland. Jämtkraft har inte gjort det uppdraget var.

I våras gav ägarkommunerna Jämtkraft ett nytt direktiv:

Striden runt Långforsen

”Jämtkraft ska grundligt, och med en positiv grundsyn, utvärdera hur en överlåtelse av Långforsen till lokala intressen med intresse att återställa forsen kan genomföras. En renovering av det befintliga kraftverket eller nybyggnation av kraftverk i Långfors får inte inledas parallellt med detta, utan förutsätter nytt ägardirektiv”.

Åre kommun ville gå längre och lägga till:

”I de fall en överlåtelse av Långforsen till lokala intressen inte är genomförbara så ska Jämtkraft själv avveckla befintligt kraftverk och återställa Långforsen”.

Men Åre fick ge sig gentemot de andra ägarna Krokom och Östersund.

Peter Bergman (S) menar att den utredning som Jämtkraft har gjort måste göras om.

– Det måste gå att få en second opinion, säger han.  Utredningen måste göras om så att den uppfyller det som direktiven säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden runt Långforsen

Mer i ämnet