Olle Björkebaum och David Grahn Hellberg studerar till arkitekter och är kritiska till Östersunds planer på stora huskroppar när Busstorget ska bebyggas. Hör deras åsikter i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland / Grafik: Östersunds kommun

Arkitektstudenter kritiserar process bakom ombyggnaden av busstorget i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka, den 21 april, går tiden ut för att inkomma med synpunkter på ombyggnationen av Gustav III torg, eller busstorget som det kallas i folkmun. Och två arkitektstuderande har svidande kritik mot Östersunds kommun.

Olle Björkebaum och David Grahn Hellberg som utbildar sig till arkitekter har grottat ner sig i de nya byggplanerna på busstorget i Östersund. Och förutom de höga fasaderna på upp till sex våningar så är de också kritiska till själva beslutsprocessen inom kommunen, som bland annat utgått från att busstorget upplevs som en otrygg plats.

Höga hus och avsteg från stadsplanen

I klippet kan du se rörlig grafik som Östersunds kommun har tagit fram för att åskådliggöra de tänkta byggnadernas volymer. Bland annat tillåts husen mot Rådhusgatan bli sex våningar höga.

Busstorget Östersund

Hör mer i klippet vad de blivande arkitekterna kritiserar och vad de anser kunde ha gjorts istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busstorget Östersund

Mer i ämnet