Östersundsbon Åsa Bergman prisas av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Åsa från Östersund får medalj från tung akademi

Uppdaterad
Publicerad

Östersundsbon Åsa Bergman får ett av näringslivets finaste priser, närmare bestämt Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj. Under rådande tider kommer inte medaljen rent fysiskt att delas ut förrän nästa år.

Prisutdelningarna brukar normalt vara pampiga tillställningar, med kungen närvarande. Och tillkännagivandet brukar även det ske vid en så kallad Högtidssammankomst. Men i år kommer den hållas digitalt.

Hör Åsa Bergmans reaktion på priset i klippet ovan.

I dag är Åsa koncernchef för Sweco, som har 17 000 anställda över hela Europa. Hon flyttade till Östersund 1990 i samband med ett byggprojekt. Då fanns ett par hundra inom företaget, men det har alltså växt något helt anmärkningsvärt sedan dess.

Embryot var ett arkitektkontor. I dag kallar sig Sweco för samhällsplanerare, och det med betoning på hållbarhet.

– Sedan Parisavtalet skulle jag vilja säga att långsiktig hållbarhet blivit en allt tyngre komponent vid byggprojekt, säger hon.

I motiveringen till hennes guldmedalj skriver Ingenjörsvetenskapsakademien:

” ... för sin stora förmåga att leda samverkande specialister inom arkitektur och teknik och utveckla ett ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad i Europa. Med starkt driv bygger hon en inkluderande företagskultur med jämställdhet och mångfald på alla nivåer i övertygelsen om att så skapas hållbar samhällsutveckling.

Förutom Åsa Bergman tilldelas guldmedaljerna i år även till Marcus Wallenberg, Fredrik Bäckhed och Kristina Edström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.