Asylsökande i Krokströmmen, Härjedalen, vägrar flytta in i boendet på orten. Foto: Sofie LieVisa alla (3)
Visa alla (3)

Asylsökande vägrar flytta in

Publicerad

En grupp asylsökande som skjutsats till ett asylboende i Krokströmmen, Härjedalens kommun, vägrade till en början kliva av bussen. Nu går de emellanåt ut ur bussen men vägrar flytta in.

De asylsökande kom till orten söder om Ytterhogdal vid 16:20-tiden på torsdagseftermiddagen. Alla vägrade först att kliva av bussen men längre in på kvällen så valde barnfamiljerna att äta och sova inne på boendet. Nu vill däremot ingen stanna kvar i Krokströmmen.

– Det rör sig om 26 personer totalt, som kom till Krokströmmen efter att ha evakuerats från ett annat asylboende på grund av de stora bristerna på boendet där, säger presskommunikatör vid Migrationsverket Alexandra Elias.

Det rör sig om asylboendet Klackbergsgården i Norbergs kommun, Västmanlands län. Av de 26 personer som kommit till den lilla orten i Härjedalen är 16 vuxna och tio barn.

För dåligt boende

Anledningen till att de asylsökande inte vill vara kvar är dels för att de tycker det ligger alldeles för långt från ett samhälle men också för att boendet håller för dålig kvalité.

– Det här stället ligger för långt från sjukhus och skola och boendet har för dåliga förhållanden för en familj att bo i, säger Sharmin Rahman från Bangladesh.

– De vill inte hamna så långt ut, utan bo närmare en större stad, har de sagt, säger presskommunikatör vid Migrationsverket Alexandra Elias.

Det är inte första gången asylsökande vägrat kliva av bussen vid ankomsten till en boende i Jämtlands län. På nyårsdagen 2015 anlände en grupp asylsökande med buss till Grytans flyktingförläggning ett par mil söder om Östersund. De ville inte lämna bussen eftersom de ansåg att det blivit lurade av Migrationsverket när det gällde destinationen. De uppgav att verket sagt att de skulle köras till Stockholm. Efter ett par dagar var flyktingsstrejken över och de asylsökande stannade kvar på boendet.

Erbjuder inget annat

Migrationsverket säger att boendet uppfyller de kriterier som finns och vill man bo någon annanstans så får man lösa det själv.

– Vi kommer fortsätta erbjuda det här boendet och det här är ett bra boende, säger Emanuel Isaksson, tillförordnad enhetschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer