Grand Hotell i Strömsund. Det var här åtalspunkterna för mordförsök och våldtäkt inträffade. Foto: SVT, Arkiv

Åtalades för mordförsök i Strömsund – döms för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En man var åtalad för försök till mord på en kvinna och två våldtäkter mot samma kvinna. Östersunds tingsrätt dömer mannen för en av våldtäkterna och bedömer mordförsöket som misshandel.

Det hela utspelade sig i slutet av november 2022. Kvinnan blev då både våldtagen och misshandlad i sin bostad av mannen, som är hemmahörande i Västerbotten.

Åklagaren menade att kvinnan blivit utsatt för ett mordförsök, eftersom mannen tagit stryptag på henne. Tingsrätten menar förvisso att bevisen stärker att mannen misshandlat kvinnan, men att kvinnan inte svävat i livsfara. Mannen avbröt också misshandeln.

Tingsrätten dömer därför mannen till fängelse i tre år och två månader för en våldtäkt och misshandel av normalgraden.

Mannen ska också betala skadestånd på sammanlagt 238 000 kronor till kvinnan.

Så här rapporterade SVT den 13 februari:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med anledning att förhören tagit längre tid än planerat kommer rättegången om ett misstänkt mordförsök och våldtäkt få en extra dag nästa vecka. Foto: SVT/Fredrik Eliasson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.