Blåhammarens fjällstation har stora brister i sin avloppsanläggning, konstaterade Åre kommun vid en inspektion i höstas.

Avlopp kan stänga fjällstation

Publicerad

Blåhammarens fjällstation har fått skarp kritik från kommunen för sitt dåliga avlopp. Åtgärder har vidtagits av Svenska turistföreningen, STF. Men om de visar sig otillräckliga förbjuds fjällstationen att använda avloppet, vilket i praktiken innebär att hela fjällstationen måste stängas.

Det står klart efter ett beslut med föreläggande om åtgärder och förbud. I höstas berättade SVT om höga halter av tarmbakterien Ecoli i Enan i södra jämtlandsfjällen. Ecolihalter som troligast var en indikation på att fjällälven förorenats av mänsklig avföring.

Efter granskningen lovade länsstyrelsen att ta på sig ett samordningsansvar för att spåra utsläppskällan.

Enan slingrar sig förbi två större fjällstationer. Sylarna och Blåhammaren. STF som driver stationerna lovade också att utreda saken, men tillbakavisade samtidigt starkt alla misstankar om att utsläppen skulle komma därifrån. STFs egna prover visade nämligen bara på låga Ecoliutsläpp.

Klart är dock att det finns problem med avloppet på Blåhammaren. Det slog Åre kommun fast efter en inspektion i höstas.

– Vi ser bristerna som allvarliga, det att man inte klarar utsläppsvärdena i den här känsliga fjällmiljön där Blåhammaren ligger, säger miljöinspektör Daniel Fackel vid Åre kommun.

Därför sätter kommunen nu ner foten ordentligt.

STF har på senaste tiden gjort förbättringar och även redovisat åtgärder som ska vidtas. Men kommunen vill vara säker på att det räcker. Därför kommer kommunen att följa genomförandet och STF får också krav på sig att nu under vintersäsongen ta fler prover än vanligt på utsläppsnivåerna, bland annat när belastningen är som högst, exempelvis under sportlovet.

Om utsläppskraven inte har uppnåtts senast 7 maj kommer ett förbud att träda ikraft som innebär att avloppet inte längre får användas på Blåhammaren. Det skulle i praktiken innebär att det blir omöjligt att hålla fjällstationen öppen när sommarsäsongen drar igång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar fjällvattnet

Mer i ämnet