Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Galten som fälldes vid Getåsen vägde 60 kg men var kraftigt avmagrad. Dagen innan fångades den på film när den kämpar fram i djupsnön. Se i klippet. Foto: Henry Lennartsson

Avmagrat vildsvin sköts nära Oviksfjällen – misstänks ha blivit utplacerat

Uppdaterad
Publicerad

– Vildsvin ska inte finnas här. Jag tror den kan vara utplacerad. Det är det tredje vildsvinet som skjuts i området på bara några veckor, säger Johan Ward som har ett jaktföretag i Getåsen vid Oviksfjällens fot.

Det var en snöröjare som såg vildsvinet från sin bil under torsdagen och kontaktade då Johan Ward.

– När vi började jaga så hittade vi snabbt något som såg ut som en plogfåra i snön där vildsvinet kämpat sig fram. De korta benen är inte alls lämpade för sådan terräng. Till slut såg vi vildsvinet ligga i en myrstack som den grävt fram. Den var tydligt avmagrad och när vi skjutit den så märkte vi att den var nästan helt utan fettlager.

Misstanke om inplantering

Det var minus 28 grader kallt i området på fredagen och Johan Ward anser att det inte borde finnas vildsvin alls på de här breddgraderna. Både på grund av kalla vintrar och att de inte alls är skapade för ett liv i djupsnö.

– De borde inte finnas här. Det är den tredje grisen som skjuts inom en radie på 5 km den senaste tiden. Det känns som att någon eller några medvetet har transporterat hit och släppt ut vildsvin.

Varför skulle någon göra det?

– För att nån kanske vill ha en stam med jaktbara vildsvin här. Men det är bara vad jag själv tror. Det är ju märkligt om ingen skulle sett den här flocken tidigare i så fall.

Kan skada hundar

I kommentarer på Johan Wards företags facebooksida är de flesta inläggen överrens om att vildsvin inte har här i länet att göra.

– Ingen jägare jag känner till vill ha dem här i Jämtland. Det finns exempel på vildsvin som ger sig på jakthundar och dödar och skadar dom med sina kraftiga betar, säger Johan Ward.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer