Foto: NRK/SVT

Avslag till Eons vindkraftsplaner nära Storlien

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen vindkraftspark i Kopperå, nära Storlien. Det beslutade norska olje-och energidepartementet på tisdagen.

Det är kraftbolaget Eon som ansökt om att få bygga en vindkraftspark i Kopperå i Meråkers kommun, alldeles på andra sidan landsgränsen inte långt från Storlien. Många protester har höjts mot planerna och på tisdagen meddelade norska olje- och energidepartementet, OED – alltså regeringen – att man avslår Eons koncessionsansökan. Därmed är frågan avgjord i högsta instans.

Hänsyn tas till rennäring och friluftsliv

Det är med hänsyn till rennäringen, landskapet och friluftsintressena som departementet nu säger nej till planerna. Invändningarna mot projektet från svenska myndigheter har också varit avgörande för beslutet.

LÄS MER: Vindkraftsplaner vid Storlien synas

Tisdagens beslut innebär att avslaget från 2015 av underinsatsen Norges vassdrags- och energidirektorat, NVE, fastställs.

Ville bygga 90 vindkraftverk

Eon ansökte till en början om att få bygga vindkraftverk som skulle omfatta som mest 90 vindkraftverk och som minst 50 snurror och med en total kapacitet på 180 MW inom ett 40 kvadratkilometer stort område.

Vindparken var tänkt att byggas norr om E14 nära landsgränsen, på norska sidan i Meråkers kommun, men inte långt från Storlien. Enligt planerna skulle den ge en årlig produktion på 500GWh. Vindparken var tänkt att byggas i ett till största delen orört fjällområde.

Starka protester gav resultat

Protesterna var många från både svensk och norsk sida mot vindkraftsplanerna. Visserligen stödde Meråkers kommun planerna, men Åre kommun och länsstyrelsen i Jämtland sade nej till planerna, liksom Naturvårdsverket.

LÄS MER: Stormöte i Storlien om vindkraftplaner

Rennäringen och representanter för friluftslivet och turistbranschen ställde sig mycket kritiska till planerna. Kritikerna konstaterade att en vindkraftspark skulle medföra negativa konsekvenser på känsliga djur, på landskapet, friluftslivet, turismen, renskötseln och även inverka negativt på den planerade nationalparken i området.

Orört fjällområde blir fortsatt skyddat

Eon överklagade dock avslaget från NVE och förändrade samtidigt sin ansökan. Genom att minska den tänkta parken till 30-40 vindsnurror hoppades kraftbolaget att ändå få igenom sina planer. Men på tisdagen kom alltså avslag även på dessa planer från regeringen, genom norska olje-och energidepartementet, avslag.

Departementet delar NVE:s bedömning i frågan och motiverar avslaget främst med hänsyn till den stora negativa påverkan som en vindkraftsutbyggand skulle få i ett sedan tidigare mer eller mindre orört högfjällsområde.

– Liksom NVE anser vi att de konsekvenser ett bygge skulle ha för samiska intressen, friluftsliv, turism och landskap måste väga tyngre än de fördelar som en sådan utveckling kan ge. Vi har också lagt vikt vid att de svenska myndigheterna har begärt att det inte beviljas tillstånd för vindkraftsprojektet, säger norges olje- och energiminister Terje Søviknes till SVT Nyheter Jämtland.

Av särskild vikt vid avgörandet har varit det stora lokala moståndet, både på norska och svensk sida, fastslår departementet i sitt beslut. Den förändrade ansökan, med en mindre vindpark, gör inte att skadorna minskas i sådan omfattning att OED kan säga ja till planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.