Barn med blödarsjuka diagnostiserades efter åtta månader – IVO kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn fick söka vård upprepade gånger i Strömsund och Östersund för bland annat fot- och armbågssmärtor och blev gipsad flera gånger. Först efter åtta månader kunde diagnosen om blödarsjuka ställas. Nu har IVO riktat kritik mot att det tog så lång tid.

Först efter många sjukhusbesök för återkommande problem med smärtor i fot och armbåge togs blodprov på barnet som visade att hen drabbats av blödarsjuka. Vården gjorde även en orosanmälan. Det framgår att barnet blivit rädd efter alla sjukhusbesök och behövt sövas vid undersökning.

Fördröjde vård

IVO anser att den sena diagnostiseringen ledde till fördröjd vård och att risken för allvarliga blödningar ökade. De menar att vården varit aktiv och vidtagit behandling som röntgen och gipsning, men att de borde utrett de bakomliggande orsakerna till smärtorna tidigare.

IVO är också kritisk till att familjen inte uppmanades att söka akutsjukvård tidigare när barnet fick komplikationer efter en infart i armen. Det visade sig vara en ovanlig komplikation med utbuktande blodkärl.

Kan följas upp

Vårdgivaren ska beakta IVO:s beslut i sitt fortsatta arbete med petientsäkerheten. IVO kan komma att följa upp hur vårdgivarna framåt jobbar med åtgärder av bristerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer