Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Elisabet Uitto, verksamhet förskola Östersunds kommun, berätta om hur coronaviruset påverkar förskolan. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Barn med covid-symptom lämnas på förskolor i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Nu larmar verksamhetschefen för förskolorna i Östersund om att barn med förkylningssymptom eller covidsymptom lämnas på kommunens förskolor.

– Det får inte bli värre. Jag vill kunna hålla förskolorna öppna, säger Elisabet Uitto, verksamhet förskola Östersunds kommun.

Hon uppmanar föräldrar att bara lämna friska barn som varit symptomfria 48 timmar på förskolorna. Elisabet Uitto får också rapporter från förskolorna om att personal får ta diskussioner med föräldrar som bedömer att barnet friskt och där förskolepersonalen gör en annan bedömning.

– Om alla tänker att förskolan ska vara en frisk miljö, då kommer vi långt, säger Elisabet Uitto. Det spelar ingen roll om man har ett negativt covid-test, det får vi ju heller inte fråga om, har man symptom ska man inte vara på förskolan och det gäller barn, personal och vårdnadshavare.

Barnen blir sjuka först

Någon akut personalbrist råder inte just nu i kommunens förskolor.

– Jag har inte sett något jättestort behov av vikarier just nu, men ofta blir det ju så att barnen är sjuka först och sedan när de har blivit friska blir personalen sjuk.

I våras gick Elisabet Uitto ut med en liknande uppmaning till kommunens föräldrar.

Vad blev effekten då?

– Jag har ingen tydlig bild av effekten då, men det jag vet är att personalen tyckte att det kändes bra att jag stod bakom dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet