Oro inom socialförvaltningen i Krokom

Barnfamiljer i kris drabbas när tjänster försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Familjebehandlarna i Krokom är bekymrade. Förutsättningen att möta familjer eller personer i kris i tid försämras.

På socialförvaltningen i Krokom poängterar de tjänstemän vi talar med att det handlar om sårbara kommuninvånare. Det är inte personer som skriver insändare eller ordnar protestmöten.

Familjer får vänta på hjälp

– Det känns inte bra att det är de förebyggande arbetet som blir lidande, säger familjebehandlare Annika Hansson. Det är varken bra för familjerna eller kommunens ekonomi. Det är till exempel placeringar som kostar mycket pengar.

Jonas Milton är chef över kommunens två boendestödjare. Han befarar att en av boendestödjarna måste sluta.

Färre timmar till boendestöd

– Boendestödjarna går hem till de som har hamnat i vad man kan säga social isolering, säger Jonas Milton. Det kan vara personer som drabbats av utmattningssyndrom, depression eller någon funktionsnedsättning som gör att de har svårt att klara vardagen.

Tanken är att tid med en boendestödjare ska täckas av besök av hemtjänsten. Det blir inte bra, menar Jonas Milton.

– Det handlar om tillit och då är det viktigt att det är  en och samma person som kommer. En person som har rätt utbildning.

Hjälp att få ordning på livet

– En boendestödjare har händerna på ryggen, det vill säga hjälper personerna att göra det de kunde tidigare, säger Jonas Milton. Hemtjänstpersonalen ska göra saker åt den som behöver.

Socialnämnden i Krokom ska spara 9,4 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.