Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I framtiden spås sämre med snö och tjäle om vintrarna och Lars Jonsson på Länsstyrelsen i Jämtland berättar varför man har beställt en analys av SMHI på hur det blir med framtidens snötäcke. Foto: Maria Harning och Björn B Schäfer, SVT

Bättre analys av framtidens snötäcke

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs en djupare analys av hur framtidens snötäcke kommer att se ut. Sju län, från Värmland och uppåt, har beställt analysen av SMHI.

De flesta klimatanalyser pekar mot ett förändrat klimat i Sverige. Mildare vintrar, mer nederbörd men också längre torrperioder är några av förändringarna som förutspås.

2015 gjorde SMHI en analys av vad klimatförändringarna kommer att betyda. En aspekt som man tittade på var snötäcket. Just är det gäller snötäcket har de så kallade skogslänen (Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten) beställt en fördjupad analys.

– Vi vill ha ett bättre underlag för att kunna fatta rätt beslut i framtiden, säger Lars Jonsson, samordnare på Länsstyrelsen i Jämtland till SVT Jämtland.

SMHI:s fördjupade prognoser ska vara klara i april 2020.

I klippet hör du vilka näringar som kommer att påverkas mest av ett mindre snötäcke.

SMHI:s prognoser pekar på minskat snötäcke i framtiden Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet